Grafen Nedir?

Manchester Üniversitesi’nde 2004 yılında A.Geim ve K.Novoselov adlı iki bilim adamının yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkan bu buluş ile iki boyutlu bir sisteme sahip bal peteği örgülü ağ yapısında ki grafeni keşfetmişlerdir. Potansiyel olarak çok geniş bir kullanım alanına sahip olan ve bilim için bir mucize olarak adlandırılan grafen, bilim adamlarına Nobel Fizik Ödülü’nü getirdi.
Grafeni Nerelerde Kullanabiliriz?
Günümüzdeki teknolojik ilerlemelere bakarak grafenin yakın geleceğimizde kendisine yer bulması hiç te zor olmayacak gibi görünüyor. Robot yapımı, telekomünikasyon, biyokimya, elektrik-elektronik gibi sayısız birçok alanda grafen karşımıza çıkacak.
Atomları arasındaki bağın çok güçlü olması ve esneme özelliği, grafenin uygulama alanını da oldukça genişletiyor. Isıyı en iyi ileten madde olması dışında her yüzeye kolaylıkla uyum sağlayabilmesi ile bundan böyle silikonun da tahtını sallayacak gibi duruyor. Şimdiden hidrojel kontrollü sentetik robot, solar araştırmalar, insan beynine yönelik araştırmalar, bitkilerde aerojel olarak kulanımı ,biyonik kulak gibi çok önemli alanlarda kendine yer buldu.
Grafin Adlı Madde Hayatımızı Değiştirebilir
İki İngiliz bilimadamına 2010 yılında Nobel ödülü kazandıran grafin adlı madde kanser tedavisinden dokunmatik ekranlara ve tenis raketlerine kadar her alanda kullanılma özelliğine sahip. Uzmanlar yakın gelecekte grafinin hayatımızı değiştireceğini söylüyor